Noworoczne candy oraz w kolor różowy

Witajcie,

Dawno nie było kolorystycznych wpisów prawda?

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy tak jak ja troszkę tęsknią za ciepłą i kolorową porą roku .Wszak zima wyjątkowo łaskawie się z nami obchodzi w tym roku..nie żebym ubolewała nad tym faktem.. o nie…liczę na jej łagodny przebieg aż do powitania wiosny.

Tak na początek dobrego roku, w którym nie ukrywam pokładam małe i duże, ciche i jawne nadzieje, życzę Wam Moje Drogie był ten rok był dla Was równie radosny, kolorowy i taki cukierkowy jak poniższe zdjęcia.

Stwierdziłam ostatnio, że jestem chyba w najlepszym okresie swojego życia. Szczęśliwa i spełniona jako Mama, Żona i kobieta pracująca. I tego samego życzę Wam. Wielkich i małych nadziei, spełnionych marzeń i wiele radości na każdy dzień.

A żeby umilić nam radosne oczekiwanie na wiosnę proponuję małe candy. Nagrodą są 4 ceramiczne foremki do wypiekania muffinek, cukierkowy notes na przepisy oraz niemieckie wydanie Wohnen&Garden, w którym znajdziecie super pomysły na ciekawe desery letnie.

Zasady wzięcia udziału w zabawie są w zasadzie prawie takie same, poza jednym dodatkowym. Każdy chcący wziąć  udział w zabawie proszony jest podlinkowanie umieszczonego na samym końcu zdjęcia na swoim blogu z informacją do kiedy trwa zabawa, pozostawienie stosownego komentarza pod postem, w którym no właśnie i tu wyjątek..proponuje swój sprawdzony i ciekawy pomysł na szybki deser. Osobę o najciekawszym przepisie ogłoszę w pierwszych dniach lutego. Mam nadzieję, że będzie to słodka uczta dla wszystkich.

Ściskam was mocno i różowo dziewczyny i do szybkiego zaklikania.

Karolka

***

***

***

***

***

poniżej zdjęcie do podlinkowania

Ten wpis został opublikowany w kategorii kolorystyczne wpisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

82 odpowiedzi na „Noworoczne candy oraz w kolor różowy

  1. lapappilon pisze:

    Wow! Amazing! Super!
    Please enter my name…

    http://lapappilon.blogspot.com/
    lapappilon@gmail.com

    Hugs
    Eva from Serbia

    Banana Bourbon Chocolate Muffins

    1 3/4 cup AP flour
    3/4 cup sugar
    2 tsp baking powder
    1 tsp baking soda
    1/2 tsp salt
    1 tsp cinnamon
    1/4 cup melted butter (or a neutral oil like canola)
    2/3 cup plain yogurt
    1 tsp vanilla (I like to use Nielson-Massey’s Vanilla Bean Paste in all my baked goods)
    1/2 cup whiskey/bourbon
    2/3 cup chocolate chips
    3 or 4 mashed super ripe bananas
    Topping
    1/3 cup packed brown sugar
    1 tablespoon flour
    1/8 teaspoon cinnamon, to taste
    1 tablespoon cold butter
    1/4 cup chopped nuts (optional)

    Heat the oven to 400F. Whisk together the first six ingredients until blended.. In another bowl, mix the melted butter, yogurt, vanilla and bourbon until well combined. Dump the wet mixture into the dry mixture and add the chocolate chips and bananas then stir until the flour disappears. Do not over mix!. Spoon into a greased muffin pan or a paper lined muffin pan.
    Make topping by cutting the butter into the rest of the ingredients with your fingers until they resemble large peas. Sprinkle topping on top of muffins and bake for 15 minutes, then rotate the pan and bake for 5 minutes more. Remove from oven and allow muffins to cool for at least 5 minutes in the pan before removing. Makes 12.
    Other alcohols you could substitute:rum and brandy

  2. lapappilon pisze:

    Wow! Amazing! Super!
    Please enter my name…

    http://lapappilon.blogspot.com/
    lapappilon@gmail.com

    Hugs
    Eva from Serbia

    Banana Bourbon Chocolate Muffins

    1 3/4 cup AP flour
    3/4 cup sugar
    2 tsp baking powder
    1 tsp baking soda
    1/2 tsp salt
    1 tsp cinnamon
    1/4 cup melted butter (or a neutral oil like canola)
    2/3 cup plain yogurt
    1 tsp vanilla (I like to use Nielson-Massey’s Vanilla Bean Paste in all my baked goods)
    1/2 cup whiskey/bourbon
    2/3 cup chocolate chips
    3 or 4 mashed super ripe bananas
    Topping
    1/3 cup packed brown sugar
    1 tablespoon flour
    1/8 teaspoon cinnamon, to taste
    1 tablespoon cold butter
    1/4 cup chopped nuts (optional)

    Heat the oven to 400F. Whisk together the first six ingredients until blended.. In another bowl, mix the melted butter, yogurt, vanilla and bourbon until well combined. Dump the wet mixture into the dry mixture and add the chocolate chips and bananas then stir until the flour disappears. Do not over mix!. Spoon into a greased muffin pan or a paper lined muffin pan.
    Make topping by cutting the butter into the rest of the ingredients with your fingers until they resemble large peas. Sprinkle topping on top of muffins and bake for 15 minutes, then rotate the pan and bake for 5 minutes more. Remove from oven and allow muffins to cool for at least 5 minutes in the pan before removing. Makes 12.
    Other alcohols you could substitute:rum and brandy

  3. inga pisze:

    Also I would like sign up for this super candy.

  4. zywia1 pisze:

    Witam panią. Blog bardzo mi się spodobał, przeuroczy domek i wspaniałe zdjęcia. Piękna Goldenka, też mamy pieski- labradory ,nie wyobrażamy sobie domu bez czworonożnych przyjaciół. Z chęcią wezmę udział w konkursie oto przepis na szybki i smaczny deser
    Deser Sweet strawberry:
    Składniki:
    1 opakowanie serka mascarpone
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    około 30-40 dag truskawek(zimą mogą być mrożone)
    kawałek gorzkiej czekolady
    Przygotowanie:
    Żółtka z cukrem ubić na kogel mogel. Ciągle miksując dodawać serek mascarpone. Do pucharków włożyć truskawki(zamrożone rozmrozić wcześniej). Jeśli ktoś woli mogą być zmiksowane. Na truskawki wyłożyć krem z serka i przykryć warstwą truskawek. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać startą czekoladą i przystroić np. listkami mięty lub melisy.
    SMACZNEGO!

  5. paulina pisze:

    ja z wielgśna checia ustawiam sie potakie cudeńka ..
    hmmm a co ja uwielbiam robić może nie jest to taki szybki przepis ale na pewno zdrowy dla maluszków w tamtym roku go wypróbowałam jest to pzrepis na pycha domowe lody :
    3 żółtka, 4 łyżki cukru, 200 ml mleka, 400 ml mocno schłodzonej smietanki 36 %, 20 dag malin,
    żółtka ucieramy w kapieli wodnej z mlekiem i cukrem, aż mocno zgęstnieje i studzimy. śmietanke ubijamy a nastepnie mieszamy z kremem. maliny przebieramy myjemy i odsaczamy, rozgniatamy . krem można podzielić na dwie cześci jedna wymieszac z malinami a druga z mleczna lub biała roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej .

    lody naprawde pycha pozdrawiam ciepluteńko

  6. Magdalena pisze:

    Bardzo chętnie przyłączę się do kolejki :)
    quiteja@interia.eu
    Pozdrawiam :)
    Magdalena

  7. Magda pisze:

    Zgłaszam się do zabawy
    Co do szybkiego i dobrego, to w sumie nie jest to szybkie, ale bardzo smaczne:)
    Czekoladowe muffiny a’la brownie z kremem mascarpone.
    Przepis:
    Ciasto czekoladowe na 12 muffinek
    100 g masła
    40 g kakao
    100 g brązowego cukru (ja dałam zwykły, bo akurat nie miałam innego)
    2 jajka
    3 łyżki powideł śliwkowych lub innej konfitury
    100 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    100 ml śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    jeśli chce ktoś zabarwić krem to dodatkowo barwnik
    Wykonanie:
    W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować.
    Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury, cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
    W osobnej miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja.
    Czekoladową masę wyłożyć do papilotek włożonych we wgłębienia formy na muffiny. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 – 2/3 ich objętości.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec przez 25-30 minut

    Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Na koniec delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.
    Dodatkowo można dodać barwnik.
    Masę wstawić na 20 min do lodówki. po tym czasie ozdobić babeczki

    Robiłam te babeczki na swoje urodziny :) idealnie by pasowały foremki, które są do wygrania w twoim candy :)

  8. Ilonusek pisze:

    mój przepis na deser – nie wiem czy szybki ale na pewno mój ulubiony :)
    Panna Cotta z białą czekoladą

    – 300 ml śmietany kremówki
    – 180 ml mleka
    – 150 g białej czekolady, połamanej
    – 30 g cukru
    – 2 łyżeczki żelatyny
    – 3 łyżki gorącej wody
    – dżem malinowy

    W rondelku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Połączyć w rondelku z mieszanką (żelatyna i mieszanka powinny mieć podobną temp.)
    Przełożyć do mniejszych foremek i schlodzić w lodówce przez 3godz aż stężeje.
    Podawać z ciepłym (podgrzanym) dżemem malinowym na talerzyku :)

    Smacznego

  9. nawrosia pisze:

    Witam.
    Oczywiście zgłaszam się do pysznej zabawy-jak ,że uzależniona jestem od słodkości:-)
    Chciałam zaproponować przepis na super-szybkie i tanie Muffinki (12 szt.)
    Jak mają się zjawić niespodziewani goście, to w ok. pół godzinki mamy ich czym ugościć. A na dodatek łatwe w wykonaniu, bo radzi sobie z nimi moja 11-letnia córcia… I miksera nie potrzeba brudzić, bo wszystko łyżką mieszamy:)
    No to podaję przepis:

    I. W misce wymieszać:
    – 1,5 szkl. mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    – 0,5 szkl. cukru + cukier waniliowy,
    – szczypta soli.

    II. W kubku wymieszać:
    – 1/3 szkl.oleju,
    – 1 jajko,
    – mleko do pełna (tego kubka)
    Wszystko razem wymieszać.

    A dodatki wg własnego uznania, proponuję takie rozwiązania:
    – owoce (np. jagody, borówki, maliny-ok.1 szkl.)
    -starte jabłko + posiekane orzechy+ rodzynki + cynamon)
    – kakao + wiśnie + czekolada (rozdrobniona)
    – banan + orzechy
    Całą masę nakładamy do pergaminowych foremek na muffinki i pieczemy ok.15 min.
    [ja takie mufinki do pieczenia wkładam jeszcze do formy z otworami, wtedy zachowują zgrabny kształt]
    I to by było na tyle.
    Prawda, że szybki i niedrogi? – cenny w dobie kryzysu.
    W moim otoczeniu krąży i cieszy popularnością.
    Polecam i smacznego życzę. I do siebie zapraszam:

    http://nawrosia-pogodzinach.blogspot.com

    Ps. A ja trzymam kciuki za szczęście w losowaniu…

  10. Heidi pisze:

    I have now idea of what you are saying in this post:D But I just found your blog and it’s so beautiful! I had to join your readers:) Greetings from Finland:)

  11. Kasia pisze:

    zgłaszam się :)
    miksuję banany blenderem dolewam galaretkę (smak dowolny) wstawiam do lodówki żeby zastygło. mmm pychotka, jak ktoś lubi banany :)

  12. mariolka1986 pisze:

    Mój szybki deser to:
    Wyjąć lody z zamrażarki, wejść do piwnicy i na półce z kompotami poszukać pyszne owoce- wiśnie, jabłka, maliny, porzeczki lub coś innego. W tym czasie poprosić mężczyznę by wyłuskał kilka orzechów. Do miseczek wyłożyć lody, owoce, można zajrzeć do szafki w poszukiwaniu mini biszkoptów lub herbatników i też po jednym dołożyć, na to odsączone owoce i posypać orzechami- na lody można polać syrop z odciśniętych owoców.
    Pozdrawiam:)

  13. Wiola pisze:

    oj takie cudeńka że nie można się nie zapisać blog też super:) a mój przepis na szybki deser to moja babka piaskowa pieczona jeszcze w domku rodzinnym
    zwykła prosta babka a jednak zawsze wychodzi i zawsze tak samo pyszna

    Babka
    Składniki:
    4 jajka,
    kostka margaryny
    2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wykonanie
    MArgarynę rozpuścić ostudzić dodać cukier i jajk adobrze wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszać i trochę mleka. Piec w nagrzanym do 170 stopni ok 1 godziny
    Jeśli ktoś ma ochotę to można podzieli ciasto na pół do jedenj połowy dodać kakao i wlac do formy pomieszane:) lub można dodać dżem

    jest jeszcze jeden z nowszych przepisów które niedawno wypróbowałąm a jest super na cynamonki i i koleżanki które wypróbowały też chwalą:)

    Składniki
    Składniki na 2 duże blachy:* 1 szklanka letniego mleka
    * 2 jajka
    * 4 szklanki mąki pszennej
    * 6 łyżek cukru
    * 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
    * 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
    * szczypta soli
    Na nadzienie:
    * 1/4 kostki masła, roztopionego
    * około pół szklanki cukru
    * kilka łyżeczek cynamonu
    * rodzynki (opcjonalnie)
    * jajko do posmarowania

    Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi – w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy – sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec około 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.
    Przepis pochodzi z tej stronki http://www.wielkiezarcie.com/recipe65895.html

  14. Witam, z ogromną przyjemnością ustawię się w dłuuugim ogonku:)

    Moja propozycja na deser to ciasto „bez pieczenia” :)
    Do przygotowania ciasta będą nam potrzebne:
    1. Krem czekoladowy (typu Nutella, Krem czekoladowo-orzechowy..itp) x 2 szt.,
    2. Paczka sucharków (niesłodzonych) x 2 szt.,
    3. Śmietana 30% 500 ml,
    4. Serek Mascarpone,
    5. Zapach waniliowy,
    6. Najróżniejsze owoce-wedle upodobania:) i ulubionego smaku.
    Jak brak akurat sezonowych mogą być te ukryte w słoikach lub puszkach:)

    Sucharki wrzucamy do blendera, mielimy drobno i przesypujemy do miski…
    Następnie do zmielonych sucharków wrzucamy masę czekoladową, dla ułatwienia możemy uprzednio włożyć ją do gorącej wody na kilka mminut:) i …….mieszamy:)
    Wykładamy tortownicę papierem i następnie przenosimy na tortownicę masą sucharkowo-czekoladową:)
    W garnku ubijamy śmietanę z odrobiną cukru pudru i zapachu waniliowego, spód słodki dlatego ja dodaję bardzo mało cukru, chyba, że Ktoś lubi słodko, to może ubić śmietanę wedle upodobań:)
    Na koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i ostrożnie łączymy go ze śmietaną:)
    Wykładamy na masę sucharkowo-czekoladową:) i na tym układamy owoce nawet duuużooo:)

    Dzieci bardzo lubią ten deser, bo sucharki „chrupią” w buzi:)…dorośli z resztą też:)

    (Ja często spód robię sobie wieczorem, wstawiam do lodówki, a na drugi dzień ubijam śmietanę i ubieram owocami:))

    Mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu:)
    Pozdrawiam:)
    Ola

  15. Atmosfera... pisze:

    Ach… Że ja się tak zagapiłam i nie zapisałam na Candy u Ciebie!!!! Ale wstyd!!! :)
    Same różowości – super to wygląda, zresztą jak zwykle!! :)

    A mój przepis na super słodkość możesz znaleźć na moim blogu, Torcik bezowo-truskawkowy:
    http://atmosfera-aleksandra.blogspot.com/2012/06/torcik-bezowo-truskawkowy.html

    Wiem, że teraz sezon taki nietruskawkowy, ale można dodać inny owoc, wedle uznania! :)

    Serdecznie pozdrawiam!
    Olka :)
    Atmosfera…

  16. magdowo pisze:

    Jakie śliczne Candy. Nie może mnie tu zabraknąć. Zapisuję się :)
    Ostatnio lubuję się w słodkich owsiankach na mleku z miodem, lub melasą trzcinową z dodatkiem owoców. To taka trochę zdrowsza wersja deserowa, bo jestem na diecie i unikam tradycyjnych słodyczy.
    Magda
    http://magdowo-pasje.blogspot.com/

  17. CANDY to jednak fajna rzecz.. i nie dlatego ze mozna cos wygrac.. a dlateog ze dzieki temu mozna znalezc bardzo fajne blogi :) znalazłam cie przez CANDY u jednej z blogerek i nie dosc ze piekne rzeczy rozdajesz to jeszcze prowadzisz fajnego bloga :) zapisuje sie w kolejce.. i zapraszam na moje CANDY .. moze ci sie spodoba :)
    pozdrawiam
    Iza

  18. Wiewióra pisze:

    Ale śliczności do wygrania!!! ustawiam się więc w kolejce proponując moje ukochane Bountello :)
    http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2010/08/bountello.html
    pozdrawiam serdecznie i ciesze się, ze tu trafiłam bo zamierzam zostać na dłużej :)

  19. Ania W pisze:

    zapisuję się :) pozdrawiam

  20. Agnieszka pisze:

    Takie śliczności do wygrania :) Z przyjemnością ustawię się w kolejce chętnych :) Agnieszka a.g.n.e.s.s@interia.pl

  21. Szybki to szybki
    Nasze ulubione dwie szybkie chwile słobości

    1 ciasto francuskie z *biedronki*
    krojone wedle uznania i wypełniane tym na co mamy ochotę w dane chwili
    ja uwielbiam jabłuszkowe, moja Karo czekoladowe z pudrem a chłopaki wciągają wszystkie bez wyjątku :) a Yoreczki chrupką skórkę

    2 mufiny takie zwykłe z torebki 15 minut i gotowe
    ubierane i strojone przez dzieciaki , wszystko zależy od tego co jest w szafkach i lodówce, ja ubijam (śmietankę) dodatki w tym czasie :)

    SMACZNEGO ;o)

  22. Diana pisze:

    Rozkosz dla podniębienia pod śnieżnobiałą pierzynką.
    Od kiedy tylko poznałam ten przepis, zakochałam się w nim bez pamięci i stał się on moim numer 1, na liście ulubionych deserów. Jest absolutnie banalny i można go zrobić dosłownie w 10 minut – kiedy pojawią się niespodziewani goście. POLECAM.

    Składniki:
    -opakowanie malin
    -śmietanka 30%
    -bezy

    Wyciągamy jakieś ładne naczynie i na jego spodzie układamy maliny. Następnie ubijamy naszą śmietankę 30% na sztywno i wykładamy na nasze maliny (nie dodajemy cukru!). Kolejnym krokiem jest rozgniecenie bez i wyłożenie ich na śmietankę, tak by tworzyły pewnego rodzaju „pierzynkę”. Gotowe! Cierpkość malin i słodycz bez idealnie się komponują, a bita śmietana sprawia że całość jest puszysta i rozpływa się w ustach. Przepis jest dowodem, że nie trzeba wiele by wprawić nasze kubki smakowe w absolutną rozkosz smakową. Pozdrawiam! danon92@gmail.com

  23. Magota pisze:

    Zgłaszam się i ja :) Pięknie tu u Ciebie! Jeśli pozwolisz, zagoszczę na dłużej :)

  24. tomiabi pisze:

    zapisuję sie na candy – foremki cudowne właśnie na takie poluję :P)
    Przeczytałam ze jesteś mamą małego Antosia – tak się składa ze ja też mam małego bąbla w domu i nie zawsze jest się w stanie coś uszykować, ale tak na szybko mam naprawdę szybki i dający dużo energii deser- mmmm pycha – polecam spróbuj :)

    Serek waniliowy włożyć do pucharka
    Na to pokroić banany
    Na patelnię włożyć jedną łyżkę miodu żeby się roztopił jak karmel i wsypać na to garść płatków migdałowych lub orzeszków.
    Migdały z karmelem włożyć do pucharka z bananami i serkiem – czas przygotowania maks 5 min :) smak bezcenny :)))))

    Pozdrawiam,

    Agata

  25. monika pisze:

    a to dobre nie ma mojego wpisu a twój link na mojej stronie jest :)
    moje desery naprawdę pyszne znajdziesz u mnie
    zapraszam
    jeziornydomeknakurzejstopce-monika.blogspot.com

  26. www.ekspresjesagaski.blogspot.com pisze:

    Witaj:) I ja spróbuję szczęścia:)
    Przepis na moje ulubione ciasto.
    SKŁADNIKI:2 szkl. mąki, szkl.pół szkl.cukru, 3/4 szkl. oleju, 4 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, łyżeczka cynamonu,4-5 jabłek,

    Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, jabłka wrzucamy pokrojone w kosteczkę, jajka dodajemy rozbełtane, na końcu olej. Zostawiamy, bez mieszania, na jakieś pół godz. Po tym czasie mieszamy dosłownie kilka razy, wrzucamy na blachę, następnie do piekarnika, 180 stopni, godzina pieczenia i mamy pyszne ciasto:)

    A najlepsze jest to,że przepis można modyfikować. Na święta dodaję bakalie, skórkę pomarańczy i więcej cynamonu. Innym razem wrzucam gruszki, zamiast jabłek. Czasami robię czekoladową polewę.. W zależności od tego na co mam nastrój, takie ciasto tworzę:)
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Agnieszka

  27. www.ekspresjesagaski.blogspot.com pisze:

    Ale jestem szybka;) Dopiero teraz zauważyłam, że już po candy.. No nic;) W każdym razie może będziesz miała okazję, żeby wypróbować mój przepis na ciasto:) Pozdrawiam serdecznie!

  28. nataloszka pisze:

    uwaga!! przepis!! szybki i genialny!!

    1 szklanka piwa
    2kostki margaryny
    4 szklanki mąki

    zagniatamy, kroimy na kweadraciki, w środek wkłądamy dowolny dżem lub powidła, dla smakoszy kawałek jabłka, cynamon można i za[iekamy w 180 stopniach.

    szybki , prosty i pyyyysznyyyyy!!!! ja mąki daję na oko, bo czesto jest ciut za mało, ale ciasto nie może być za twarde :) polecam zrobić z połowy porcji :)

  29. Nadia pisze:

    Cudownie u ciebie!! Jestem zachwycona!
    Bardzo chętnie przyłączę się do zabawy!

    A oto mój sprawdzony wielokrotnie przepis na cudowny deser!!

    Banoffee Pie:
    Wszystkie składniki kupuję w Biedronce i zawsze wychodzi super!

    3/4 kostki masła- rozpuścić
    1 paczka (duża) herbatników- rozgnieść (musi mieć konsystencję bułki tartej- ja robię to blenderem)
    gotowa masa krówkowa KAJMAK- można ją kupić w puszce
    2 banany- pokroić w talartki :)
    śmietana kremówka- ubić (BEZ CUKRU!! ew. z dodatkiem śmietan-fix)

    Masło łączymy z rozgniecionymi herbatnikami, wykładamy masą formę (okrągłą, taką jak na Kopiec Kreta), odkładamy do lodówki aż stwardnieje (ok. 30min)
    Na to wykładamy masę kajmak- całą puszkę
    Układamy pokrojone banany
    Przykrywamy ubitą kremówką

    Całość możemy ozdobić startą gorzką czekoladą.

    Pierwszą część deseru robię wcześniej, kiedy planuje gości. Resztę często dorabiam ‚na świeżo’- potem idzie już szybciutko :)

  30. pistacja pisze:

    I ja dołączę i podzielę się moim sekretnym przysmakiem, który sprawdza się w domu zapracowanej mamy. Jest nim mrożony jogurt z wiśniami zamieszkały przez „polarne niedźwiadki” (bardzo smaczny także z jagodami) :)
    Duży gęsty jogurt grecki ubijamy ze szklanką śmietanki kremówki, dwoma łyżkami cukru pudru i łyżeczką soku z cytryny. Jako dodatek smakowo-kolorystyczny dodajemy pół szklanki mrożonych wiśni i delikatnie mieszamy z jogurtem. Wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki (od czasu do czasu mieszając widelcem masę). Przed podaniem możemy udekorować go biszkoptami w kształcie niedźwiadków :) Wyglądać będą jak polarne niedźwiedzie zagubione w bezkresnej lodowej krainie :)
    Smacznego :)

    nie wiem czy taka osoba jak ja obserwator i komentator, ale nie posiadający bloga może dołączyć do zabawy? Ale spróbuję :)

  31. Dag-eSz pisze:

    skoro zabawa została przedłużona to i ja się stawiam w kolejce po te skarby :>

    szybki deser?
    rozrobić opakowanie galaretki w gorącej wodzie, ale połowę mniej wody niż jest na opakowaniu, jak przestygnie dodać do serka homogenizowanego waniliowego (dwa opakowania, choć w zasadzie to ja na oko ilość składników robiłam…) wymieszać i wstawić do lodówki aż stężeje :) smacznego :)

  32. Bombonierka pisze:

    Witam, zapraszam serdecznie do bombonierkowej zabawy. Pozdrawiam lawendowo :)
    http://beatybombonierka.blogspot.com/2013/02/dam-drapaka.html

Add Comment Register



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


8 − = dwa

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>